
ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL

STATE OF ILLINOIS

May 25, 1993

FILE NO. 93-011

COMPATIBILITY OF OFFICES:
Offices of School Board MemberrI
and County Board Member

Honorable John B. Huschen
State's Attorney, Woodford C ount
115 North Main Street, Suite
Eureka, Illinois 61530

Dear Mr. Huschen:

I have y r etew er e ou state that a person who

was elect o th oodford ty ord in 1992 was, at the

time feqalif a o hat office, also a member of the

Meta: onl School Board, and continues to serve in both

capa tsou have noted, in opinion No. S-590, issued

May 22, 17 Ill. Attly Gen. Op. 83), my predecessor ad-

vised that the offices of school board member and county board

member were incompatible. You have requested my review of this

opinion to determine whether that conclusion is still valid.

For the reasons hereinafter stated, it is my opinion that the

two offices are incompatible..
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Offices are deemed to be incompatible where the

Constitution or a statute specifically prohibits the occupant

of one office from holding the other, or where the duties of

the two offices conflict so that the holder of one cannot in

every instance properly and faithfully perform all of the du-

ties of the other. (People ex rel. Myers v. Haas (1908), 145

Ill. App. 283, 286; B~~ generaUly People ex rel. Teros v. Vet-

bec~. (1987), 155 Ill. App. 3d 81.) There are no constitutional

or statutory provisions which prohibit simultaneous tenure in

the offices of county board member and school board member.

Therefore, the issue to be resolved is whether a conflict of du-

ties could arise if one individual was to serve in both capaci-

ties simultaneously.

Opinion No. S-590 cited the provisions of the State

Revenue Sharing Act (s~ee Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 85, par. 610

et j~eq.; 30 ILCS 115/0.1 et s~en. (West 1992)) in concluding

that the duties of a person who served as both a county board

member and a school board member could conflict with respect to

the allocation of revenue sharing funds. Except for the addi-

tion of section la to the Act (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 85,

par. 611a; 30 ILCS 115/la (West 1992)), which refers to the

Income Tax Surcharge Local Government Distributive Fund, these

provisions have remained essentially unchanged since 1973. As

amended, the Act establishes funds to be created from State in-

come tax revenue, which funds are to be paid to municipalities
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and counties in Illinois, to be used for the general welfare of

the people of Illinois. Section 3 of the Act (Ill. Rev. Stat.

1991, ch. 85, par. 613; 30 ILCS 115/3 (West 1992)) provides:

"Use of Fund. The amounts allocated and
paid to the municipalities and counties of
this State pursuant to the provisions of this
Act shall be used solely for the general wel-
fare of the people of the State of Illinois,
including financial assistance to school dis-
tricts. any Part of which lie within the mu-
nicipality or county. through unrestricted
block grants for school Purposes carried out
within the municipality or county making the
gannt, and also including, but not limited
to, mental health programs, wastewater
projects, road and bridge construction and
repair and social service programs."
(Emphasis added.)

A school board member is under a duty to provide for

the revenue necessary to maintain the schools in his or her dis-

trict. (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 122, par. 10-20.3; 105 ILCS

5/10-20.3 (West 1992).) Attorney General Scott concluded that

since a school district which was located within a county would

be eligible for unrestricted grants from the county under sec-

tion 3 of the State Revenue Sharing Act, a conflict could arise

between a dual officeholder's duty as a county board member to

determine how county funds should best be spent to serve the

needs of the county, and his or her duty as a member of a board

of education to provide for the revenue necessary to maintain

the district's schools. This potential conflict of duties was

deemed sufficient to render the offices of county board member

and school board member incompatible. I concur in that conclu-

sion.
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In addition, there are several other statutes which

were not cited by my predecessor which also create circum-

stances in which the duties of a school board member could

conflict with those of a county board member. For example,

under sections 5-1041 and 5-1041.1 of the Counties Code (Ill.

Rev. Stat. 1991, ch. 34, pars. 5-1041, 1041.1; 55 ILCS 5/1041,

1041.1 (West 1992)), a county board is granted authority to act

with respect to subdivision maps and plats and related dona-

tions of land for school purposes. Section 29-16 of the School

Code (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 122, par. 29-16; 105 ILCS

5/29-16 (West 1992)) authorizes a school district to lease

buses which it may own to a county for public transportation

purposes. Sections 5-1060 and 3-6036 of the Counties Code

(Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 34, pars. 5-1060, 3-6036; 55 ILCS

5/3-6036, 5-1060 (West 1992)) authorize a county and a school

district to negotiate a contract with respect to parking regula-

tions and enforcement thereof. Section 5-12019 of the Counties

Code (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 34, par. 5-12019; 55 ILCS

5/5-12019 (West 1992)) grants to a school district the right to

be heard on county zoning matters. Lastly, section 10 of the

County Economic Development Project Area Tax Increment Alloca-

tion Act (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 34, par. 8010; 55 ILCS

90/10 (West 1992)) requires that a county enter into an agree-

ment with any school district within a TIF district with re-

spect to certain economic development project costs.
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There is a potential that the interests of the school

district and those of the county may be different with respect

to each of the several areas of activity covered by the cited

statutes. Consequently, a person who served as a member of the

governing boards of both entities could not fully and faith-

fully perform all of the duties of each office. It is my opin-

ion, therefore, that the offices of school board member and

county board are incompatible, and one person may not serve si-

multaneously in both offices.

Respectfully yours,

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL


